Landivar Architects

Woodfine House

The form of the building is defined by the topography the site. The difference in levels from front to back prompted the embedding of the building into the landscape on 3 sides. The design is thus conceived around a courtyard arrangement to bring more light to the heart of the building and an external view from all internal spaces despite the subterranean and deep plan.

The two visible elevations from the street are the front, West elevation, facing onto Preston Park and the South flank blank polished white concrete elevation. The solid mass of white concrete contrasts with the large area of glazing to the front elevation. The glazed units to the front at ground and first floor level reflect the trees and landscape of the park opposite, dissolving the volume of the dwelling with the transitional element of the sliding shading screens and the frameless glass balustrade at the balcony level.

The scheme was consented in December 2016 and is due to start on site Summer 2017.